Twitch en copyright

Twitch is nooit streng geweest op het gebied van copyright, maar wat veel streamers niet weten is dat het gebruik van muziek waar je geen comerciële licentie voor hebt nooit is toegestaan op Twitch.

Verbannen streamers

Begin juni zijn een groot aantal streamers gebanned van Twitch vanwege copyrighted content. Het gaat hierbij meestal om muziek waar geen commerciële licentie voor is aangeschaft en wat dus illegaal is om te vertonen in een livestream. Tegen het streamen van die content wordt op dit moment geen actie ondernomen zolang een muzieklabel of copyright waakhond geen klacht indient tegen deze streamer. Zodra een label een zogenoemde DMCA Takedown Request aanmaakt kan een streamer gestraft worden voor zijn daden volgens de Twitch algemene voorwaarden en community guidelines.

Het bovenstaande lijkt dus te zijn gebeurd bij een groot aantal kleine en grote streamers waarbij zowel naar livestreams als clips is gekeken. Het gaat om een uitzonderlijke situatie waarbij Twitch opeens een groot aantal DMCA klachten heeft binnengekregen, aldus @TwitchSupport op Twitter.

Oproep van Twitch richting streamers

Twitch geeft aan dat zelfs het gebruik van slechts een aantal seconden aan achtergrondmuziek al een gevaar vormt voor jouw Twitch kanaal. Ook roept Twitch streamers op zich te houden aan de geldende richtlijnen voor copyrighted content, om op die manier te zorgen dat Twitch een fijne plek blijft voor iedereen.

Leave a Reply